LLENTAB grundades 1972 i Kungshamn och allt sedan dess har vi värnat om vår närmiljö. Nu har vi precis avslutat ett projekt som vi tycker behöver få lite extra uppmärksamhet, och så är vi även lite stolta att få vara en del av Renahav’s satsning i Kungshamn

Livsmedelsindustrin är, och har länge varit, en viktig del av näringslivet i Sotenäs Kommun. I kommunen ligger några av Sveriges största fiskförädlingsanläggningar, bland annat Orkla (Abba), Lerøy och Marenor.

Det här medför förstås en ganska hög belastning på miljön eftersom dessa anläggningar producerar stora mängder biologiska restprodukter och förorenat processvatten. Även om Sverige redan idag har väldigt högt ställda krav på rening och utsläpp så finns det förstås utrymme för förbättring.

Renahav anläggningen kommer att, förutom att rena spillvatten, producera biogas i en rötkammare som sedan kan förvandlas till värme och el. Restprodukterna ur den processen blir till biologisk gödning för det lokala jordbruket.

På bilden till höger syns Renahav’s anläggning i Kungshamn med Smögenbron precis i bakgrunden.

Restprodukterna från  de lokala fiskeindustrierna kommer att bli till värme, kyla och elekticitet som sedan säljs tillbaka till de samma. Dessutom så kan man ur det biologiska avfallet utvinna kväve, fosfor och kalium som sedan används som biologiskt gödning för det lokala jordbruket.

Titta gärna på filmerna nedan. Här förklaras en del av hur reningen går till och så kan ni se hur fantastiskt fint det kan vara i Bohuslän.

Det finns förstås mycket mer att läsa på Renahav’s hemsida www.renahav.nu

Film på byggnaderna som vi byggt åt Renahav. Svårt att hitta ett vackrare ställe att bygga på med Smögen på andra sidan och farleden som leder upp till Sotekanalen precis nedanför.

Här kan ni lyssna på Morgan Andersson, tekniker på Renahav, som berättar lite om vad som görs i de olika byggnaderna och vad man försöker åstadkomma.

Här berättar Morgan lite mera detaljerat om hur det hela går till när processvatten och fiskrens hygieniseras och blir till gas och senare till energi.