EgenLokal och LLENTAB skapar plats för privatpersoner och småföretag. I avstyckade industriradhus ryms förvaring, enmansföretag och hobbyverksamheter. I de nyligen färdigställda fastigheterna i Nyköping går det verkligen undan.

– Privatpersoner använder ofta våra lokaler som förråd och enmansföretagen har i regel hantverkarbakgrund, exempelvis som elektriker eller snickare, men jag vet att det också finns en fotostudio i en av våra fastigheter, berättar Henrik Eriksson, grundare av EgenLokal.

Henrik Eriksson jobbar med affärsutveckling och är en av två grundare bakom företaget EgenLokal vars affärsidé är att bygga industriradhus som styckas av till egna friköpta fastigheter. Varje lokal är 6×12 meter och har 6 meter i tak. Företaget grundades hösten 2019 och har nu omkring 20 genomförda projekt och 500 fastigheter bakom sig. De var först i branschen med att vara rikstäckande och har projekt från Luleå till Ystad. LLENTAB har varit med från start och som en av huvudleverantörerna har de levererat hallar i nästan alla projekt.

– Samarbetet har fungerat bra från dag ett, hela vägen från konstruktion till montering av hallarna. De har verkligen hjälp oss att tagit fram en produkt som passar, både sett till prisbild och våra kunders behov.  Med så många projekt samtidigt och utspritt över hela Sverige så krävs det en leverantör som LLENTAB, såväl i storlek som erfarenhet. Jag ser verkligen fördelen med att de har alla resurser under eget tak, från konstruktörer till montörer och inte minst, en lyhörd säljorganisation.

Pojkdrömmen på 72 kvadratmeter

I Nyköping står nu 95 lokaler klara fördelade i sex huskroppar. Här ryms precis som på de andra orterna en mängd mindre företag, förråd för privatpersoner och hobbyverksamhet.

En av ägarna till en lokal i Nyköping är Kenneth Ekvall.

– Den 25:e motorcykeln är på väg in just nu. Jag vill inte kalla mig en samlare men visst är det en pojkdröm. Det var just offroad-hojar jag fastnade för först i livet, i moppeåldern, berättar Kenneth Ekvall.

Uppställda på raka led, och i årsmodellsordning, står Kenneths hojar på betonggolvet. De flesta rödvita men några gulblå och samtliga i nästintill perfekt skick.

– Jag letar alltid efter hojar snäppet över bruksskick, de ska bara behöva en ordentlig tvätt och allt ska vara original. Att gå in här ska vara som att gå in i en hojbutik 1985.

Kenneth har efter inflytt i lokalen byggt till ett entresolplan där det inom kort ska byggas en toalett och ett litet pentry. Han har också satt in mer belysning och värme så att han bekvämt ska kunna spendera ett par dagar i veckan med motorcyklarna. Övrig tid går åt till att resa Sverige runt för att titta på nya hojar.

Via motorcykelklubben hade Kenneth tidigare en lokal här i Nyköping men när den blev uppsagd så flyttade han in i oktober förra året. De är flera från motorcykelklubben som skaffat en lokal på området.

– Det är fint att kunna umgås här tillsammans, jag vet inte vad jag skulle vara utan hojarna.

Takhöjden passar rallyfamiljen

I en av de andra längorna finns Göran Åndberg. Innanför industriporten står en vit Audi från 1983 med motorhuven uppfälld. Bilen håller Göran sakta men säkert på att förvandla till en tävlingsbil.

– Mina båda söner och nu också mitt barnbarn kör rally och jag skruvar på bilarna, berättar Göran Åndberg.

Längre bak i lokalen står en annan rallybil upphissad och redo att servas inför den stundande tävlingssäsongen. Det är en Toyota och det är märket som ligger närmast Göran som gammal bilhandlare i ett familjeföretag med försäljning och verkstad för just Toyota. Bilintresset finns verkligen i familjen då Göran själv också kört rally under många år, alltid med sönerna med på tävlingarna när de var yngre.

– Jag började köra tävling 1975 och åkte fram till 1996, det var faktiskt exakt en sådan här bil som vi renoverar nu som jag körde.

Han spenderar en hel del tid i lokalen, inte minst på våren inför säsongen när bilarna ska servas. Sönerna kör omkring 15 tävlingar på en säsong och däremellan ska bilarna även underhållas.

– Lokalen passar perfekt för vår tävlingsverksamhet med den generösa takhöjden. Sen var det också ett stort plus med möjligheten att bygga till entresolen där vi har en liten toalett och ett pentry. Vi får mycket yta på relativt få kvadrat.